Friday, May 20, 2016

Diploma Statistik: Subjek Untuk 5 Sem.

Assalamualaikum.

Setiap kali result UPU keluar, traffic blog aku mesti mencanak naik :') Korang semua mesti dok ushar entry pasal diploma statistik kan. Tapi bengang sebab entry aku tak cukup membantu? Hahahahaha! Ok ok aku akan slow slow cerita pasal dip stat ni tau. Sorry sangat sangat ya to those yang pernah email aku tapi aku tak balas. Kadang kadang lepas baca, takpela balas besokla kata hati kecilku. Besok masuk email lain, pastu lupa nak balas yang semalam punya. Kadang-kadang tak perasan email masuk. 

Untuk entry ni aku cerita pasal subjek untuk diploma statistik ni. Total korang akan belajar 5 sem2 tahun setengah la dah boleh habis In Shaa Allah kalau korang tak extend.

*Korang boleh je google nama subjek subjek yang aku capslock & bold tu, nanti keluar la belajar pasal apa. Kalau tak faham certain words pun google je. 

SEM 1 (7 SUBJEK)

1) ELC120 
- INTEGRATED LANGUAGE SKILLS: LISTENING. Ni subjek English. Masa Part 1 ni mostly pasal listening & banyak belajar basic grammar semua tu. 

2) CTU101 
- FUNDAMENTALS OF ISLAM. Subjek agama. Iolsss tak ingat dah belajar pasal apa hahahaha sebab ustaz dan ustazah silih berganti and end up belajar malam sebelum exam kut? haha!

3) HBU111
- NATIONAL KESATRIA I. Ni macam koku masa sekolah dulu. Masa Part 1 wajib masuk badan beruniform la acah acah. 

4) ACC106
- INTRODUCTION TO FINANCIAL ACCOUNTING AND REPORTING. Jangan la risau kawan kawan, kau akan belajar dari 0. Kau tak pernah belajar account ke dapat A+ ke masa SPM sama je lecturer akan treat kau nanti. Dia akan ajar dari basic sampai la nak balancekan credit & debit. Dia akan anggap korang semua sama je tak pernah belajar pasal account so rileks. (Mengira & menghafal)

5) ECO120
- PRINCIPLES OF ECONOMICS. Banyak teori, macroeconomics & microeconomics. Calculation pun ada sikit sikit. (Mengira & menghafal)

6) STA110
- BASIC STATISTICS. Macam math & add math sekolah dulu. Mode, mean, median dll yang basic haha aku dah tak ingat ada apa lagi. (Mengira & hafal formula)

7) MAT183
- CALCULUS I. Macam add math jugak. Ada differentiation etc. Ni killer subject weh! Please rajinkan diri buat exercise. Tak faham kena banyak bertanya. (Mengira & hafal formula)


SEM 2 (6 SUBJEK)

1) ELC150
- INTEGRATED LANGUAGE SKILLS: READING.  

2) CTU151
ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION

3) ??????
- RECREATION I. Tak ingat code hehe. Aku pilih masuk Kesat dulu sebab bila part 2 boleh tukar. Aku masuk rekreasi. Best weh serius tak tipu Sir Ruffian sangat sporting.

4) MAT233
CALCULUS II. Sambungan Calculus I. (Mengira & hafal formula)

5) FIN260
FUNDAMENTALS OF FINANCE. Lebih kurang macam account kut. Tapi sebenarnya lain. Hahahaha google la kalau nak tahu lebih lanjut. (Mengira & menghafal)

6) STA150
PROBABILITY AND STATISTICS. Macam math masa sekolah sikit. Union, intersection, cari probability dia. Ada z-score, normal distribution. (Mengira & hafal formula)


SEM 3 (7 SUBJEK)

1) ELC230
- INTEGRATED LANGUAGE SKILLS: WRITING.

2) CTU211 
- SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM.

3) ??????
RECREATION II. Part 2 & part 3 kena KO yang sama.

4) MAT263
LINEAR ALGEBRA I. Mostly belajar pasal matrix, row and columns, vectors, eigenvalues. (Mengira)

5) QMT341
- INTRODUCTION TO OPERATIONS RESEARCH. Buat decision tree, queuing system, kira total demand total supply. (Mengira & hafal formula)

6) STA210
- STATISTICAL METHODS. Sambungan STA150 tadi. Focus on normal distribution, z-score, confidence intervals. (Mengira & hafal formula)

7) STA322
- TOOLS FOR QUALITY IMPROVEMENTSubjek ni best! Kena score betul-betul kat bahagian graph. Yang lain teori. (Menghafal)


SEM 4 (6 SUBJEK)

1) MAT222
- MATHEMATICAL LOGIC AND PROVING TECHNIQUES. High critical thinking kut? Dia bagi statement then kena prove steps macam mana nak dapat conclusion dia. (Mengira & hafal formula)

2) CSC128
FUNDAMENTALS OF COMPUTER PROBLEM SOLVING. Belajar pasal coding. Tempoh satu sem tu kena belajar betul betul. Dia bagi soalan nanti kena tahu nak apply cara coding mana satu. (Menghafal & skill)

3) ITS232
INTRODUCTION TO DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS. Buat database, ERD, SQL. (Menghafal)

4) STA220
- FUNDAMENTALS OF RESEARCH. Main project korang kena buat reseach. Kena buat questionnaires etc. Dari A sampai Z satu sem tu. (Menghafal)

5) STA233
INTRODUCTION TO TIME SERIES FORECASTING. Alaaa forecasting, calculate untuk future, lebih kurang gitu lah haha. (Mengira & menghafal & hafal formula)

6) STA250
FUNDAMENTALS OF REGRESSION ANALYSIS. Sambungan STA210. (Mengira & hafal formula)


SEM 5 (4 SUBJEK)

*will update soon

That's all, thank you! KK wa raklu nak tengok Chong Wei Feng dalam Piala Thomas bye~

P/S: Please refer to other posts first before asking any questions. (<--- sidebar)
P/S/S: Please read other comments too before asking any questions. Penat la dik non nak menjawab soalan sama berulang kali lempang satgi.

5 comments :

  1. Ni bljr fully english ke? Saya ni tak berapa pandai english boleh ke survive?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam kelas lecturer selalu guna dwibahasa. In Shaa Allah boleh, kena rajin sikit ;)

      Delete
  2. salam kak. saya nak tanyaa, pasal barangbarang wajib and vital yg akan digunekan untuk course statistik ap ya? brg yg akan gune masa dalam class kuliah nnt. contoh macam alat geometri kene bawak sekali ka? ty membantu <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Barang basic, kertas graf. Bawak je :)

      Delete
  3. Byk juga subjek... Selamat sy belajar rendah je. hehehe

    ZH Blogger

    ReplyDelete