Thursday, May 7, 2015

Diploma Statistik: Sedikit Pencerahan :)

Assalamualaikum bloggers!

Yaaa melampau yaaa sampai satu sem tak update blog. Busy sangat ke? Tak puns. Malas je lebih. Kalau ada masa luang, baik aku berfoya foya sambil stalk instagram ye dak bhahaha.

Ehem. Aku terima beberapa soalan tentang diploma statistik kat ruangan komen/email masa kat u. Mana yang sempat aku balas, aku cuba balas. Mana yang tak sempat balas mintak maap banyak ek ek ek sebab kiteee malas wihihihihi. Kan aku dah cakap, dekat kolej aku malas wkwkwk :P 

Anyway aku akan kumpulkan semua soalan dalam entry ini sebab kebanyakan soalan lebih kurang sama je. Boleh jugak tolong siapa siapa yang nak tahu. So basically entry ni pasal diploma statistik. Tak banyak sangat pun aku tahu sebab baru habis sem 2 kan. Aku tolong mana yang mampu je eh adik-adik.

1) Kerjaya nanti?
- Serious talk aku tak pasti sangat pun nanti boleh kerja apa haha. Bidang kerjaya ni luas, tak terhad. Tapi lecturer stats aku bagitahu, ramai ex-students dia yang kerja kat bank. Boleh jadi pensyarah dan kerja di jabatan perangkaan. Correct me if I'm wrong kalau ada lagi bidang kerja lain. Okay? Harap membantu.

2) Ok tak statistik?
- Siapa minat matematik dan tak suka sains (seperti aku kehkeh), aku rasa boleh go on dengan kos ni. Kalau tak suka dengan nombor nampak no plat kereta pun pening, payah dik non nak belajar haha. Most of the subjects memang kena mengira & hafal formula. Kalau dah minat, In Shaa Allah, rasa senang nak belajar.

3) Ada kat UiTM mana?
- Setahu aku ada tiga UiTM je yang ada kos diploma statistik, Machang, Seri Iskandar & Raub.

*Aku dulu Part 1 sampai Part 3 kat UiTM Machang. Part 4 & Part 5 kat UiTM Raub sebab aku transit je kat Machang tu. Bulan Oktober 2016 habis diploma.

4) Belajar subjek apa? 
Sem 1 - Calculus I (macam add math), Statistics, Account, Economy
Sem 2 - Calculus II, Statistics, Finance

Haaa kan dah bagitahu banyak mengira & hafal formula. Result UPU dah keluar kan korang. Tahniah! Siapa yang dapat statistik tu harap engko jumpa lah ya entry akak ni hahahaha.

P/S: Kalau ada apa-apa soalan, boleh terus tanya kat ruangan komen ya? 

86 comments :

  1. Thanks emira buat entry ni πŸ˜ƒ saya nk tanya sbjk calculus ni susah sgt ke? and lebih susah dari addmth apa yg saya dgr 😱 saya dpt dip.statistk di uitm πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah btw ;) Yup susah dari addmath sebab belajar lebih mendalam.

      Delete
    2. Emira bljr kat uitm mana? :)

      Delete
  2. saya dapat dip statistic. dengar kata statistic susah??? betol keh? kalau yg setkat addmath B+ mase spm, agak agak boleh bawak tak kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua course susah. Kena tahu minat kita sendiri dulu macam mana baru boleh tahu boleh bawak ke tak ;)

      Delete
  3. susah sangat ke statistic nih? takut takleh bawak lar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tahu minat kita sendiri dulu macam mana baru boleh tahu bawak ke tak ;)

      Delete
  4. Akak ada insta tak? Nak folo..hehe

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum , akak emira u kat mana sbb nnti bila sama u bleh laa ajar saya hehehe tntng statistik )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      UiTM Machang

      Delete
    2. sy dpt uitm machang dlm diploma stats.kira nnti jd junior akak la eh? ke akak dh abis belajar?

      Delete
    3. Dah pindah dah awak hehe kat Raub sekarang.

      Delete
  6. Akak emira mula2 blaja cmne ..? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar ikut cara lecturer je. Fahamkan dan buat nota :)

      Delete
  7. Salam akak klo ada kawan kat machang yg bleh saya beli buku teks stat bleh la ckp saya nk beli hehehe saya dapt kat machang tu jauhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Boleh boleh. Contact email ya. Senang nak deal nanti ;)

      Delete
    2. Akak emira nnti bleh kan klo ajarkn huhuhu akak kn senior :) saya nnti mesti blur je sbb x fham :) akak klo free ajar saya yaa.. Akak emira nk contact email cmne..

      Delete
    3. Alahai hahahaha korang semua jangan lah risau. Nanti bila belajar lecturer ada, roommates ada, classmates ada untuk tolong korang. Senior susah sikit nak ajar sebab banyak dah lupa :P
      Ada kat sidebar (about me)

      Delete
  8. Syazwani ZulkhairiMay 9, 2015 at 11:22 PM

    Assalamualaikum kak. Saya dapat diploma statistik dekat UiTM Machang. So harap dapat tunjuk ajar daripada akak nanti :) Btw, saya nak tanya, kita memang kena beli baju kurung putih dengan kain berwarna gelap ke untuk minggu MDS nanti? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Yep, kain gelap & baju warna cerah. Tak payah beli baju putih sekolah tu sebab membazir pakai untuk satu malam je :)

      Delete
  9. Salam kak, diploma statistik ni bila akan dipindahkan ke raub?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak. Saya dapat diploma statistik dekat UiTM Machang. So harap nanti boleh lah mintak tunjuk ajar daripada akak :) Btw, saya nak tanya, kita student statistik ni guna calculator model apa ye? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Calculator macam spm tu je takpe.

      Delete
  11. Assalamualaikum akak.. sy dpt dip. Statistik kat machang jugk. Nak tanya. Diploma statistik ni bnyk guna laptop+printer tak? Sem 1 guna tak laptop+printer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Haah banyak guna jugak sebab hampir semua subjek ada assignment.

      Delete
    2. Ouh..Akak. Ada kemudahan transport tak dkt uitm machang? Apa lagi kemudahan yg ada kat sana?

      Delete
    3. Ada tenggiling (van sekolah). Selalu dari kolej nak ke kelas naik tu je. Nak gi KB ke Tanah Merah ke boleh je suruh pakcik giling hantarkan. Tambang depends jauh macam mana ;)

      Delete
    4. ouhhh tenggiling. Haha thanks2. Aaa lgi stu. Kos untuk beli bku teks bagi setiap sem brapa eh kak;)

      Delete
    5. kalo bawak iron tkpa tak? Uitm ada kenakan charge tak kalo kita bawak iron

      Delete
    6. Ya boleh. RM10 untuk satu barang elektrik.

      Delete
  12. Assalamualaikum kak. alhamdulillah saya dpt dip for statistics. i got an A for my math, and C+ for my addmath :/ (itu pun sbb tk berusaha sgt) so i wnt to ask, siapa yg time sekolah tu dia lemah addmath, dlm u nnti ada harapan ke utk berjaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Yes mestilah sebab kat u ni kita macam start dari zero balik :)

      Delete
  13. akak pendaftaran memang dua hari ke? 2/6 and 3/6? pastu masa daftar pakai baju apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu hari je. 2hb atau 3hb depends kat tempat. Baju formal ;)

      Delete
  14. Assalamulaikum kak ,nak tanya .nnt ramai ke pelajar dari kos statistik akan berpindah ke uitm raub dari uitm machang sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Sorry saya tak tahu.

      Delete
  15. Hai akak , saya dpt dip statistik .time spm ,addmath saya C+, rasanya boleh bawak tak ? Btw ,saya mmg mnat math .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Yes In Shaa Allah boleh. Kat u kita macam belajar dari zero balik ;)

      Delete
  16. Kak, ada lagi tk buku teks? Kwan2 pnya ke. Nk beli la. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf kitaorg tak jual buku. Nanti akan guna sem akan datang.

      Delete
  17. Sebenarnya kerja mengikut apa yg kita minati lebih bagus. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  18. salam...nk tnya...syarat kemasukan ke u pling kurang brapa A n kos apa yg dapat setaraf dgn A

    ReplyDelete
  19. Assalamualaium akak. Kalau bukan student akaun, agak2nya susah x nak belajar bidang statistik???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. In Shaa Allah tak susah. Saya pun bukan student akaun :)

      Delete
  20. Assalamualaikum kak, apa beza statistik dgn sains aktuari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Rasanya aktuari more to insurance. Hehe sorry tak banyak tahu sebab takde kawan amik aktuari. Statistik pulak banyak macam masa kita belajar math & add math kat sekolah dulu.

      Delete
  21. Akak, nk tnyaaa... Klu tkde add math time spm bleh dpt ke course ni, or course sn math or course aktuari ?? Semua nii wajib adaaa add math eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya perlu. Math, Add Math & English.

      Delete
  22. Normally students boleh bawak tak calculus? Thanks akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup boleh je score kalau awak ada effort nak belajar :)

      Delete
  23. Akak mmg sains ni kena buat acc eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sem 1 je belajar account, basic account.

      Delete
  24. assalamualaikum akak,saya lepasan spm 2015..memang tengah decide lah bidang apa nak sambung untuk ke u nanti,saya dapat 5A[a biasa semuanya]..antarannya maths,add maths..agak2 akak boleh carry x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Boleh je awak. Lagi lagi math & add math awak power, In Shaa Allah :)

      Delete
  25. Assalamualaikum kak... saya lepasan SPM 2015. math saya dapat A, addmath pulak dapat C.. akak rasa saya dapat carry tak course ni? lagi satu apa beza course statistik dgn course sains matematik? saya konfius nak pilih 2 course ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. In Shaa Allah boleh! Kawan akak pun ada yang add math C. Success je awak ;) Hm sorry saya tak sure sains math belajar macam mana huhu.

      Delete
  26. Apa beza diploma sains matematik dgn sains statistik ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm sorry saya tak sure sains math belajar macam mana huhu.

      Delete
  27. Statistik ni memang berkaitan maths je ke? Kalau bidang kerja mcam mana pulak ye? Luas tak? And selalunya bidang kerja apa yang ada for statistik ni? Harap akak boleh bantu saya :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan semua maths. Ada je belajar psl sains comp tapi bukan major subject la. Bidang kerja ni tak tahu sgt tapi lect ckp ramai senior kerja kat perangkaan & bank.

      Delete
  28. Hai kakak! Nak tanye, diploma statistik berapa tahun?

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum. akak, sy lepasan asasi sains. n lpas ni ingat nk sambung deg in stat in Shaa Allah . soalan sy, masa nk sambung deg nanti x apa ke kita xde basic account? sbb sy blja pure sains je masa asasi sains uitm. xde account. so nanti masa deg boleh kah carry walau xde basic account? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. In Shaa Allah boleh :)

      Delete
  30. Hai akak,,saya dapat dkt uitm machang ,,,emm..nak tanya ..apa maksud kain gelap?bju cerah???ni time mds..btw akak org mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kain biasa tak kisah macam mana asal warna hitam / gelap. Baju kurung warna putih / cream. KL :)

      Delete
  31. akak kalau tak ambil subjek addmath nnti kat sana still boleh blajar kan? sorryla saya tak tahu sngat.. dan slalunya brapa tahun blajar course ni di UiTM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu saya, kena ambil subjek add math masa SPM untuk ambil course ni. 5 semester, 2 tahun setengah :)

      Delete
  32. Salam akk amira..sy budk lpsn spm taun 2015...dpt math a ..addmth c..still confius smada nk amik course sains matematik atau sains statistik..boleh akk tolong sy course mne yg patut sy pilih..sy takut tak leh bwk course tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear. My lecturer said that "If you are very good in mathemathics, then you will be very good in statistics" Kalau awak rajin dan ada effort boleh je survive statistik ni ;)

      Hehe sorry dik, saya tak tahu sangat sains math belajar macam mana.

      Delete
  33. salam akak diploma statistik ni klau degree boleh sambung ke france ke?

    ReplyDelete
  34. akak kalau masa form 5 tak ambik account boleh ke amik diploma statistik ni ???

    ReplyDelete
  35. Kat uum ade kos ijazah dlm statistik industri . Ape beza statistik dgn statistik industri ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry tak pernah dengar pulak statistik industri tu macam mana.

      Delete
  36. Akak..nk tnye..best x diploma statistik nie..akak2..gi x mka 16 mac nnt..kite gi sme2 eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh? Pergi hahahaha. Awak part berapa eh? Best, saya enjoy je belajar dulu.

      Delete
  37. salam akak, saya nak tanya diploma statistik ni mmg fuly math and aadmath ke?and apa beza dgn diploma sains matematik ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam. Nope takdelah fully tapi adalah macam math & add math dulu. Sorry saya tak tahu sains math belajar macam mana hehe.

      Delete