Wednesday, August 29, 2012

Cerita Tentang Sahabat.

Assalamualaikum.

Hai. Harini aku nak kongsi satu cerita. Ni cerita betul weh bukan rekaan. Benda ni berlaku kat kawan aku. Dia yang cerita sendiri. Bila aku dengar cerita ni aku rasa cam sayu, terharu, bengang, marah sume ada. 

Aku letak nama dia Sahabat A. Kawan dia yang lagi dua orang Kawan B & Kawan C. Diaorang ni lelaki. Tapi bukan dalam kalangan lelaki yang control macho la. Bukan jugak lembut tapi mungkin jenis yang jiwa lembut. Bila dah baca mungkin faham cemane sifat dorang ni.


______________________________

K. Cerita dia camni. Haritu dorang gi TBS. Tak tau la dorang buat apa kat sana. Tapi masa nak balik tu, selipar si Kawan B ni terputus. Si Kawan B tak tau nak buat apa pastu tanya kat si Kawan C. Si Kawan C cuma cakap " malu aku nak jalan sebelah kau. " 

Aku tak tau la apa perasaan si Kawan B lepas kawan sendiri buat tak peduli langsung. Si Sahabat A tak kisah pun sebenarnya nak jalan sebelah kawan yang dah putus selipar. Tapi si Kawan B sendiri yang malu nak jalan dengan selipar yang dah putus. 

Pastu si Sahabat A dengan rela hati nak tukar selipar ngan si Kawan B. So diaorang pun balik jalan kaki dari TBS sampai ke rumah (Sungai Besi). Si Kawan B ngan  Kawan C jalan berdua kat depan sambil gelak-gelak. Si Sahabat A jalan kat belakang sengsorang dengan sebelah pakai selipar, sebelah lagi berkaki ayam. Selipar yang putus tu pegang kat tangan.

Bila sampai kat kedai jual selipar, si Sahabat A jugak yang tolong belikan selipar. Si  Kawan B malu nak masuk kedai tu. Dia dengan gembiranya borak-borak dengan si Kawan C kat luar kedai. Lepas beli selipar, masing-masing balik rumah sendiri.

______________________________

Ada kawan aku sorang bila dengar cerita ni mengalir air mata dia weh. Baik gila si Sahabat A ni. Aku pun terkejut bila dengar cerita ni. Tapi aku lebih rasa geram ngan bengang dengan si Kawan B. Tinggalkan orang yang dah tolong dia kat belakang. Langsong tak hargai. Tak sanggup nak jalan sama-sama. Si Kawan C tak yah cite lah, rasa nak bagi penyepak je kat muka kan. 

Aku rasa si Sahabat A takde niat nak menunjuk yang dia baik masa dia cerita benda ni. Masa tu dia ada sikit masalah ngan si Kawan B & Kawan C. Dia cuma nak luahkan perasaan dia je kot. Tak salah aku rasa. Hihi tu je nak cerita.


- Google Images.

Saturday, August 25, 2012

Being Myself.

Assalamualaikum.


Amacam hari raya? Aku punya hari raya? Cun! Duit raya RM300++ haha! Eh besar-besar lah kena dapat duit banyak-banyak kan. Menabung demi masa depan okeh kawan-kawan :)


Tapi aku bukan nak cerita pasal raya atau pasal nama. Pasal nama dah tulis dah dulu, boleh baca masa entry bulan Jun. Bukan jugak nak cerita kenapa aku pegang phone masa amik gambar, sebab baju kurung tu takde poket. Haaa kan dah tercerita jugak. Sebut baju kurung, nak cerita pasal diri sendiri. Ntah pape punya sangkut-paut aku ni.

Aku ni agak cerewet. Takdelah nak yang perfect tip top tapi kalau boleh dapat, apa salahnya kan. Macam baju kurung tu la, satu hari keluar shopping tapi jumpa baju kurung je. Tak tau la kenapa aku tertarik ngan baju tu, bukannya sebab ada tarikan magnet tapi mungkin sebab kain dia senget kot. Kau mesti ingat aku main duduk je bila nak amik gambar kan. Silap sangkaan tu bai, kain tu memang potongan dia senget.

Bagi aku, tak cantik takpe asalkan kemas! Kau pakai cantik-cantik tapi tak gosok baju buat pe. Mekap tebal-tebal tapi eyeliner comot atau blusher terang sebelah tak cantik jugak. Pakai bedak dengan lip balm pun dah ok. Orang pandang pun hati jadi senang dan tak perlu dalam keadaan resah gelisah nak bagitau ke tak mekap dia comot. Jahat seh aku mementang ada pengalaman kan hahahaha.

Aku juga suka benda yang simple. Aku selalu kluar gi mana-mana pakai tudung syria ngan inner je. Kadang-kadang pakai selendang/pashmina. Kalau pakai selendang tu aku slalu buat yang sekali lilit je. Selesa dan tak panas sangat. Macam-macam gaya ada kan tapi aku tak suka sebab serabut. 

Apape pun, aku lebih suka jadi diri sendiri. Pakai sebab trend takde guna der. Lantaklah apa orang nak cakap. Ketinggalan zaman, tak tau fesyen or whatever lah. Asal selesa, tutup aurat dan tak jadi perhatian orang ramai masa jalan-jalan dah cukup dah ;)

*Picture deleted.

Saturday, August 18, 2012

Kampung Dekat atau Kampung Jauh?

Assalamualaikum.


Bila raya je selalu orang akan tanya 'raya ni balek kampong mana?'. Bukan setakat raya ni je, setiap tahun aku balik Gombak. Sebab mak ayah aku dua-dua kampung kat Gombak. Mak kat Kampung Changkat. Abah kat Kampung Padang Balang. Cinta jiran kampung sebelah-sebelah lah ni kot hehehehe :D

Disebabkan aku tinggal kat Sungai Besi, kiranya kampung aku dekat je lah. Kawan-kawan aku kata tak best kampung dekat-dekat ni, tak merasai perasaan nak beraya. Cehhh hari raya aku cemane kau tahu best ke tak an.

Jujurla aku nak cakap, bukan nak back-up diri sendiri ke hape, tapi memang tujuan aku buat entry nak back-up diri sendiri pun haha. Aku suka okeh ada kampung yang dekat-dekat ni. 

Kawan aku kata tak merasai perjalanan balek kampung tu. Eh aku merasai lah jugak dalam 45 minit perjalanan. Jalan pun takde la jem mana. Aku bukannya suka naik kereta lama-lama. Sakit badan. Aku dahlah mabuk kereta. Kalau 7-8 jam perjalanan, nanti muntah. Malas la nak bawak plastik dari rumah kehkehkeh.

Haaa lagi best bila mak ayah aku kampung sebelah-sebelah. Tengahari raya pertama tu gi kampung abah. Tak yah mak ayah rebut nak beraya kampung mana dulu atau nak gilir-gilir setiap tahun. 

Kampung dekat jugak buat hubungan jadi rapat ngan mesra. Kitaorang ngan makcik-pakcik panggil nama je haha. Macam Cik Da, Cik Joe, Cik Man. Dengan sepupu lagi lah rapat an. Aku pelik gak bila ada kawan aku yang suka kat sepupu sendiri. Ni mesti kes balik kampung setahun sekali lah ni :P 

Mungkin pendapat orang lain-lain. Ada yang suka kampung jauh. Ada yang suka kampung dekat. Semestinya aku suka kampung dekat. Penatla tulis panjang-panjang pastu tak sokong kampung sendiri.

Monday, August 13, 2012

Kaler Kesukaan Yang Disukai.

Assalamualaikum.

Aku dari dulu lagi suka kaler pink. Bright/hot pink aku tak suka sangat. Aku lebih suka light/cherry blossom pink. Nampak cam lembut sikit an. Walaupun sebenarnya aku agak kasar, jumpa lelaki tersengih semacam kat aku, aku hempok je guna buku. Tapi kaler kesukaan tak melambangkan personaliti bai.

Disebabkan dulu aku obses ngan kaler pink, so yeah banyak benda atas meja kaler pink. Anak patung tu kawan bagi untuk hadiah birthday. Birthdayku 16/8 ini. Haha sempat lagi tau nak bagitau :P

Dulu jugak aku tengok kaler oren tu buruk sampai aku tak suka buah betik sebab dia kaler oren. Gila ntah pape kan aku ni. Skrang ni lawa plak aku rasa. Baju raya pun aku beli warna oren. Haa pedulikan siapa yang tak suka, baju raya aku sukati aku la wei.


Cover phone yang 5 tu memang dibagi skali masa beli phone. Kaler oren ngan putih aku tak pernah pakai lagi. Cam tak lawa. Tetiba cover ni kaler oren lawa plak an.

Kaler biru cair pun aku suka sekarang ni. Dulu aku anggap kaler biru ni untuk orang yang cool cool je. Kiranya aku cool la sekarang ni sebab tu aku suka kaler biru kot hahaha. Selain pink, oren, biru cair, kaler kuning pun aku suka jugak.


Sebenarnya kat bilik aku takde benda yang kaler kuning. Benda ni pun jadilah wakakaka. Oh ya, aku sangat suka bau lemon, ridsect dan dettol.

Dan bila digabungkan semua kaler ni ada kat katil aku. Sebab tu aku suka tido. Bila tengok katil je semua kaler kesukaan ada pastu rasa nak tido kehkeh.


Katil kendur sikit sebab besi katil dah patah. Tapi bila baring sedap gila wa cakap sama lu. Senang nak tido sambil dengar lagu Apit. Eceh suka dengar lagu Apit tau sekarang :D

Walaupun niat di hati nak membuang masa sebab tak sabar besok hari last sekolah dan hari rabu cuma ada majlis Khatam Al-Quran, homework addmath punyalah banyak gila dan aku kena siapkan jugak sebab aku dah berdisiplin sikit dah sekarang hahaha. 

Bak kata pepatah bersusah-susah dahulu, nanti masa raya tak yah susah-susah dah bila hati sude tenang homework dah siap. Assalamualaikum :)