Friday, July 20, 2012

Cemane Nak Pujuk?

Assalamualaikum.

Aku ni bukan jenis yang pandai pujuk orang. Kalau kawan aku tengah nanges aku tak tau nak buat apa. Nak usap-usap belakang dia ke, nak join nanges sekali ke nak buat lawak bodo ke nak bagi kata-kata semangat. Selalu kalau dorang nanges aku tengok je. Bila dia dah cool baru aku tanya kenapa. Tapi kalau masa dia bercerita dia nanges balek, bukan salah aku kan haha. 

Mungkin sebab aku tak suka orang kacau aku masa aku tengah bad mood kot aku tak suka buat benda yang sama kat dorang. Well put yourself in someone else's shoes dulu la kan. Aku slalu duduk sorang-sorang bila takde mood. Tak suka ah ramai-ramai tanya 'kenapa kenapa' apatah lagi dorang membuat lawak bodo yang menyakitkan hati tak kelakar ok tak kelakar -___-

Disebabkan tu, aku slalu berada dalam keadaan menakutkan diri sendiri bila ada terbuat orang marah. Dah la tak pandai nak pujuk orang balek, dok diam je kang orang kata ingat diri tak bersalah. Padahal sebenarnya aku takut bila nak pujuk nanti jadi makin teruk wei.

So takde cara lain selain jangan la bagi orang marah. Alaaa lagipun besok dah start puasa plak tu. Tak baik tau marah-marah hehe. Banyakkan bersabar. Takde la nanti sampai gado atau masam muka atau membuat orang yang tak reti pujuk dalam keadaan serba salah. Aku jumpa kata-kata ni dari iluvislam.com;

" Sabar adalah butang pause untuk kita berhenti sejenak dan berfikir apakah tindakan paling tepat yang kita patut buat "

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan. Selamat berpuasa muslimin dan muslimat semua :D

No comments :

Post a Comment